A Boldogi Tájház az idei Tájházak napja kiemelt helyszíne

2017.04.18.

A Boldogi Tájház az idei Tájházak napja kiemelt helyszíne, az országos rendezvénysorozat április 22-23-án várja az érdeklődőket.

Az eseményen országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket - közölte a szervező Magyarországi Tájházak Szövetsége az MTI-vel.

A programok között hagyományőrző csoportok fellépései, kézműves foglalkozások és vásár, valamint szakvezetéses séták, ügyességi versenyek és kiállítások is szerepelnek.

A Boldogi Tájházban hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket, akik kipróbálhatják a kosárfonást és a korongozást, megkóstolhatják a falu jellegzetes süteményét, beöltözhetnek boldogi viseletbe és szakvezetésen vehetnek részt.

Az edelényi Borsodi Tájházban a Császta és Kiscsászta Néptáncegyüttes, valamint a Számadó Zenekar muzsikál, a cigándi Bodrogközi Múzeumportán a tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járást elevenítik fel. A múlt mesterségeit ismerhetik meg a Biharkeresztesi Csicsóka Tájház látogatói, a móri Lamberg-Kastély Sváb Tájházában a német nemzetiségi hagyományokat mutatják be.

A Nagyhegyesi Tájház legelőre szekerezést, körtáncot, közös éneklést és Szent György napi kincskeresést szervez, Csökölyön hagyományőrző zenés, táncos műsor várja a látogatókat a múzeumkert színpadán. Az Alsóvárosi Tájházban Kulik Melinda tájházvezető a juhászokról, mint gyógyítókról tart előadást, emellett bemutatók, előadások, kiállítás segítségével ismertetik meg a közönséggel a Szeged környéki pásztorok életét.

A hosszúhetényi tájház a gyerekeket várja papírsárkány készítésére, virágkoszorúk kötésére és fűszernövény-kereső játékra, Szentlászlón népi ügyességi játékok, sváb ételeket kóstolása és kézműves foglalkozások színesítik a programokat. Somogyszobon tárlatvezetéssel tekinthető meg a műemlékház, Nagyrábén a juhászati hagyományok felelevenítése mellett megrendezik a Sárrét Íze Fesztivált is.

A Tájházak napja programsorozatot először 2013-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy a színes programokat kínáló tájházak a figyelem középpontjába kerüljenek.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!