A költészet napja - Megkezdődött a Versmaraton

2017.04.11.

Megkezdődött a hetedik Versmaraton kedd délelőtt a Magyar Rádió Márványtermében, ahol a költészet napja alkalmából 12 órán keresztül kortárs költők szavalják verseiket. - Pécsi Napilap -

A felolvasást élőben követő Kossuth Rádió csatornaigazgatója, Mucsányi Marianna a megnyitón hangsúlyozta: a közmédia fontosnak tartja, hogy kiemelkedő szerepet vigyen a hagyományainkat, jelenüket meghatározó kulturális értékek bemutatásában.

Bár sokan siratják a verset, az irodalmat, elég, ha felidézzük, hogy Arany János A walesi bárdok című műve eredetileg 1800 példányban jelent meg, míg Lackfi Jánosnak ma mintegy 39 ezer követője van a közösségi médiában - mutatott rá Mucsányi Marianna.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: az idén ünnepelt Arany János-emlékév alkalmat ad arra, hogy április 11. mellett az egész év egy kicsit a költészetről szóljon, nem csupán a költők, hanem az olvasók, a tanárok és diákok számára is.

A Személyesen a vers mottót viselő esemény a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Az év versei 2017 antológia élő bemutatója. A kötetet szerkesztő Zsille Gábor József Attila-díjas költő, szerkesztő az eseményen kiemelte: a költők elkezdtek visszatalálni a kötött formákhoz, az avantgárd lecsengése után elkezdett újra klasszicizálódni a magyar költészet.

Az antológiában szereplő 103 szerzőből 65 személyesen szavalja legfrissebb költeményeit a maratoni felolvasáson, többen pedig telefonon jelentkeznek be. A versfolyamot a közmédia irodalmi műsorvezetői által vezetett rövid beszélgetések szakítják meg a felolvasó költőkkel.

Személyesen olvassa fel a kötetben szereplő verseit mások mellett Szentmártoni János, G. István László, Serfőző Simon, Falusi Márton, Lackfi János, Térey János, Filip Tamás, Mezey Katalin, Terék Anna, Géczi János, Kukorelly Endre és Rónai-Balázs Zoltán is.

Szintén szerepel a Versmaratonon Murányi Zita, Székelyhidi Zsolt, Marno János, Kalász Márton, Szőcs Géza, Végh Attila, Kodolányi Gyula, Tornai József, Horkay Hörcher Ferenc, Makkai Ádám, Simon Adri, Ughy Szabina és Lezsák Sándor.

A helyszínen ingyenesen hallgatható Versmaraton élőben követhető a mediaklikk.hu és hirado.hu internetes oldalakon keresztül is. A 12 órás felolvasás a Magyar Napló, a Magyar Írószövetség és a közmédia közös szervezésében valósult meg.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!