Andy Warhol Mao Ce-tungot ábrázoló portréja 12,6 millió dollárért kelt el Hongkongban

2017.04.03.

Andy Warhol amerikai pop-art művész Mao Ce-tungot ábrázoló portréja 12,6 millió dollárért (3,6 milliárd forint) kelt el egy hongkongi árverésen - írta a BBC hírportálja. (Pécsi Napilap)

A vasárnapi árverést szervező Sotheby's 15 milliót várt az alkotásért, amelyet egy ismeretlenséget kérő ázsiai magángyűjtő vásárolt meg.

Warhol 1972-ben kezdte festeni a szitanyomásos Mao-sorozatot, amikor a hidegháború idején feszült amerikai-kínai viszony Richard Nixon elnök történelmi látogatása után enyhülni kezdett.

Régebben a Mao-ábrázolások ellenőrzését végző kínai hatóságok nem engedték kiállítani a portrésorozat darabjait az ország szárazföldi területén, négy évvel ezelőtt még sehol sem voltak láthatók az országban.

A Mao Vörös könyvecskéje alapján készült arcmásokat a 20. század egyik leghíresebb képeinek tartják. A portrék pop-art művek sztár- és tömegáru-ábrázolásával tették halhatatlanná a Kínai Kommunista Párt alapítóját, akit Warhol hasonlóan jelenített meg, mint Marilyn Monroe-t vagy a Cambpell leveskonzervet.

A vasárnap eladott képet 2014-ben Londonban 7,6 millió fontért (2,2 milliárd forint) vásárolta meg egy szintén névtelenséget kérő licitáló.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!