Eurovíziós Dalfesztivál - Nem közvetíti az orosz tv az idei dalversenyt

2017.04.14.

Nem fogja közvetíteni az orosz állami Pervij Kanal (Egyes csatorna) az idei Eurovíziós Dalfesztivált, miután az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) nem sikerült megállapodnia Ukrajnával a kijelölt orosz fellépő szerepeltetése ügyében. - Pécsi Napilap -

Erről a Pervij Kanal csütörtökön adott ki közleményt Moszkvában.

Julija Szamojlova kerekesszékes orosz énekesnőt azért nem engedik fellépni Kijevben, mert egy krími vendégszereplése alkalmával megszegte azt az ukrán törvényt, amely csak ukrán területen és csak ukrán jóváhagyás birtokában engedélyezi a beutazást az elcsatolt Krím félszigetre. Az előadót három évre kitiltották Ukrajnából.

Kijev szerint Moszkva szándékosan provokálta Ukrajnát az eurovíziós jelölt személyével.

A Pervij Kanal korábban elutasította az EBU-nak azt a kompromisszumos javaslatát, hogy Szamojlova élő műholdas összeköttetés révén, Moszkvából vegyen részt Eurovíziós Dalfesztiválon. A csatorna közölte, hogy Oroszországot az énekesnő fogja képviselni a jövő évi versenyen.

Az orosz televízió álláspontja szerint Ukrajna megsértette a vonatkozó szabályokat, mert rendező országként minden részvevő számára biztosítania kell a beutazó vízumot a fesztivál idejére.

Az EBU csütörtökön közleményt adott ki, amelyben a TASZSZ orosz hírügynökség szerint elítélte az ukrán hatóságok által Szamoljlova ellen elrendelt beutazási tilalmat. A fesztiválon a történtek után 42 ország képviselteti majd magát.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!