Harmadik éve patronálja már a multi cég a székesfehérvári gimnáziumot

2019.10.08.

Az elmúlt időszakban a humán szakmák felé tolódott az irány, az ipar pedig szenvedett. Állította Katus István.

Az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója hamar megválaszolta a kérdést („Egy multi miért adományoz egy iskolának?”): mivel az iparban egyre több álláshely maradt üresen az utóbbi időben, az iskolai orientációra nagyobb hangsúlyt kell fektetni – azaz a diákokat arra kell sarkallni, ilyen irányban induljanak el a felsőoktatásban.

Nos, ehhez ad támogatást – immár harmadik éve – az imént megnevezett cég vezetősége (és alapítványuk), akiknek kedvezményezettje a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium. A pénzbeli támogatás húszezer dollár, azaz 5 800 000 forint képében érkezett meg hétfőn az intézménybe – egy voucher formájában.

– Számunkra fontos, hogy a környezetnek, ahol működünk, anyagi segítséget tudjunk nyújtani – hangsúlyozta Katus.

Horváth József iskolaigazgató elmondta, a támogatás középpontjában a STEM területek (Science, Technology, Engineering and Mathematics, vagyis tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) fejlesztése áll, jelenleg a tizedik évfolyamos, természettudományos, matematika irányultságú diákok alkotják a kedvezményezettek bázisát.

Egyre több vasváris diák dönt úgy, hogy felsőfokú tanulmányait Székesfehérváron kezdi meg, megszerzett tudását egy itteni cégnél kamatoztatja. A kép a voucher átadásakor készült

A 2020. szeptember 30-ig tartó program tervezett elemei között megyei matematikaverseny, megyei angol nyelvi vitaverseny, asszertív kommunikációs tréning, környezettudatos nevelést elősegítő rendezvények, valami erdei iskolai program és nyári tábor is szerepel. Ez utóbbi kettő tekintetében Varga Zsuzsa HR-vezető és Török Szabolcs tankerületi igazgató kiemelte: a céges világban hasznos, de nem elegendő a tárgyi tudás. A csapatjátékra is hatalmas szükség van, melyet ezeken az alkalmakon is elsajátíthatnak a fiatalok.

Mészáros Attila alpolgármester egykori vasvárisként a diákokat arra biztatta, használják ki a támogatásban rejlő lehetőségeket. Külön örömhírként hozzátette: a megyeszékhelyen már komoly életpályamodellt biztosítanak, a helyben való továbbtanulásban pedig a középiskolák közül élen jár a szóban forgó gimnázium. Vagyis sok vasváris Székesfehérváron tanul tovább.

 

feol.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!