Nemzetközi karmesterverseny a fővárosban és Pécsett

2017.03.29.

Solti György nevét viselő nemzetközi karmesterversenyt rendez a Filharmónia Magyarország októbertől decemberig, a megmérettetésre május 1-jéig jelentkezhetnek az 1979. január 1. után született karmesterek. - Pécsi Napilap -

A versenyre eddig 26 országból több mint százan jelentkeztek - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A kormány 160 millió forinttal támogatja a versenyt, amelynek hívóereje a vártnál is erősebb - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a verseny első helyezettje 20 ezer euró, a második 10 ezer euró, a harmadik 5 ezer euró pénzdíjban részesül.

Emlékeztetett: a kormány a Bartók-évet 1 milliárd 40 millió forinttal, az idei Kodály-program - kormányzati szándék szerint több ütemben megvalósuló - első ütemét mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatja, a hazai szimfonikus zenekarok és énekkarok segítésére 1,5 milliárd forint bázisemelést rendelt el. Összességében mintegy 4 milliárd forint értékű a hazai koncertéletet élénkítő állami kormányzati forrás - hangsúlyozta, hozzátéve: a KSH adatai szerint a 2010 és 2016 közötti időszakban a komolyzenei koncertekre jegyet váltók száma 30 százalékkal növekedett.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a versenyzők végig nagyzenekart vezényelhetnek, az első és a második fordulóban a Magyar Állami Operaház zenekarát és a Győri Filharmonikus Zenekart, a döntőben pedig a Pannon Filharmonikusokat.

Az eseménynek az Erkel Színház és a Pécsi Kodály Központ ad otthont, a fordulókat közvetítik a televízióban, összesen kilenc alkalommal, péntekenként heti rendszerességgel. Számítanak a közönség szavazataira is, a nézők már a döntőbe is bejuttathatnak egy karmestert voksaikkal.

Az első két fordulót október 3. és 10. között, a gálakoncerttel záruló harmadik fordulót december 13. és 16. között rendezik meg. Az első fordulóban nyitányokat, a másodikban áriákat és versenyműveket, valamint egy szimfóniát, a döntőben szimfonikus művet vezényelnek a karmesterek - ismertette a részleteket Szamosi Szabolcs.

A döntős mezőnyt Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere; Eötvös Péter zeneszerző; Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző; Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, az Artemisia Kamarazenekar karmestere; Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója zsűrizi. A verseny fővédnökségét Lady Valerie Solti, Solti György özvegye vállalta.

A karmesterversenyt az M5 csatornán és a Bartók Rádióban kísérhetik majd figyelemmel az érdeklődők.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!