Vendégjátékok a Vörösmarty Színházban

2017.04.12.

Májusban több, szakmailag elismert előadást lát vendégül a székesfehérvári Vörösmarty Színház.

A HHH angyalok kara az Utcaszínházi Alkotóközösség vendégjátéka lesz, a Fehérvárra visszatérő Forte Társulattól a POSZT-díjas A te országod című Horváth Csaba-rendezés lesz látható, a budapesti Nemzeti Színház pedig a Részegek című Ivan Viripajev-darabbal vendégszerepel.

A HHH angyalok kara május 13-án 19 órától lesz megtekinthető a Pelikán Kamaraszínházban. Az előadást a 7óra7 színházi portál beválasztotta a 2016-os év 40 legfontosabb előadásai közé. A kétórás előadás, miközben bemutatja egy lányanya egyre szürreálisabb kalandjait, felfed egy szélesebb kérdést: mindannyian hasonló bajban vagyunk: fogva tart bennünket saját életünk, közegünk és személyiségünk. Vajon egyáltalán módunkban áll-e változtatni meghatározott sorsunkon, és ha igen, akkor ezt miért − egész pontosan minek hatására lennénk képesek megtenni? El lehet-e várni bárkitől, hogy csettintésre változtasson?

A te országod május 16-án 19 órától lesz megtekinthető a Nagyszínpadon. A Forte Társulat vendégelőadását színre állító Horváth Csaba a produkcióért 2016-ban elnyerte a POSZT Legjobb rendező díját, a szegedi THEALTER fesztiválon pedig Közönségdíjat kapott, szintén 2016-ban.

„Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában” – írta róla Bodor Ádám, s valóban: a tragikus sorsú Tar Sándor a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak. Ebbe a vigasztalan, egyszerre drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét úgyszintén jól beszélő Keresztury Tibor darabja. A brutálisan nyers, realisztikus eseményeket költői víziókká oldó előadás a Forte Társulat már megszokott kreatív energiája és radikális színpadi eszköztára révén olyan erővel rántja be a nézőt a mindenkori alullévők világába, hogy hatása alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.

A budapesti Nemzeti Színház Részegek című előadása május 25-én 19 órától lesz megtekinthető a Nagyszínpadon. Az előadást beválogatták a 2017-es POSZT versenyprogramjába. Ivan Viripajev a kortárs orosz színházi élet mára már kultikussá vált drámaíró-rendezője, az 1974-ben Irkutszkban, és mintegy 15 évvel ezelőtt robbant be az orosz színház világába. A Részegeket színpadra állító Viktor Rizsakov a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel futó, POSZT-díjas Fodrásznő rendezője, aki szintén a kortárs orosz és európai színház élvonalbeli alkotói közé tartozik. A moszkvai Mejerhold Kortárs Művészeti Központ igazgatója, Sztanyiszlavszkij-díjas színházpedagógus nem először rendez előadást Viripajev szövegéből.

Modell, bankár, menedzser, prostituált, fesztiváligazgató, építőipari alkalmazott. A sors különös játéka folytán a belőlük összeverődött társaság jelenik meg a Részegekben. Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek akadozó nyelvvel. Leginkább azt próbálják megfogalmazni, hogy kiüresedett, józannak tűnő világunkban van-e még helye az őszinteségnek, lehet-e valódi szeretetet találni.

 

Forrás, fotó: szekesfehervar.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!